O projekcie | Fundacja WOW
Home > Projekty > > O projekcie
O projekcie

Głównym celem projektu jest integracja społeczności sąsiadów z ulicy Słowackiego w Ełku oraz grupy nowych wolontariuszy Fundacji WOW poprzez wspólne działania.
Wspólnymi siłami mieszkańcy z ulicy Słowackiego oraz wolontariusze Fundacji WOW podejmą prace nad odnowieniem jednej z bram na ul. Słowackiego, znajdującą się w bezpośrednim sąsiedztwie sklepu alkoholowego i będącą miejscem częstego przesiadywania osób spożywających w niej alkohol oraz załatwiających swoje potrzeby.
Poprzez ogłoszenia na drzwiach od klatek zaprosimy mieszkańców do wspólnego przedyskutowania pomysłu na spotkaniu w bramie. Następnie wspólnie wybierzemy elementy grafiki do umieszczenia w bramie. Brama zostanie odmalowana, a następnie ozdobiona grafikami. W miarę możliwości technicznych i finansowych także dodatkowo doświetlona.
Odmalowana, czysta i doświetlona brama będzie przyjaźniejsza dla mieszkańców, a mniej sprzyjająca dotychczasowym praktykom spożywania w niej alkoholu. Mieszkańcy, którzy zaangażują się w jej odnowienie będą się czuli bardziej za nią odpowiedzialni i będą częściej reagować na niechcianych „gości”.

Dofinansowano w ramach Miejskiego Programu Regrantingowego Ełk, Tu Działam, którego operatorem jest Fundacja Human „LEX” Instytut.